Всеки, който иска да си построи чешма в двора или навес

...
Всеки, който иска да си построи чешма в двора или навес
Коментари Харесай

Промените в ЗУТ: Магазинът става офис по-лесно, край на сметките за промишлен ток в апартаменти под прикритие

Всеки, който желае да си построи чешма в двора или заслон пред входа на къщата, към този момент няма да желае позволение от общината. Промяната на статут на постройка или помещение ще става по облекчени правила, в случай че не се правят строителни и монтажни работи. Без план ще се издава и разрешение за градеж на гараж или лятна кухня в парцела, както и за главен ремонт на покрива да вземем за пример.

Вчера в парламента бяха гласувани промени в Закона за устройство на територията, които са напълно в интерес на хората и ще подобрят както средата за живот на всеки български жител, по този начин и работата на бизнеса, разяснява промените ръководителят на комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народно събрание и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

С измененията се лимитира възможността да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „ А “ и зона „ Б “ по Черноморското крайбрежие. Там постоянно се показваха здания по 4 или 5 етажа, присъщи за приблизително, а не ниско застрояване – в този момент тази процедура ще се приключи и ще съхраним средата за живеене, изяснява Веселинов.

Няма да се позволява въвеждане в употреба на здания без построена инфраструктура и се стопира практиката ателиетата да бъдат записвани като пространства, в които не се живее, а след това да се употребяват като жилища. 

Проблемът с ателиетата беше подложен още в края на 2019 година, когато столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че внася първи пакет с промени в Закона за устройство на територията в районното министерство. Целта е да се затворим малките врати в закона, които разрешават скриване на жилищни здания зад фиктивни нежилищни здания, към които условията за строителство са по-ниски, изясни тогава тя. Промените плануват да се отстрани опцията за строителство на здания с понижени отстояния и брой паркоместа посредством потребление на по-ниските условия за общежития, ателиета и апартаментни хотели.

„ По този метод се основават проблеми както за градската среда, по този начин и за бъдещите притежатели, които не могат да се записват и заплащат такси по промишлени цени. Затова упорствам да се отстрани опцията за строителство на здания напълно с ателиета и продажба на независими обекти в здания, които са предопределени за общежития и хотели, добави кметът.  

С признатите промени в Закон за устройство на територията се вкарват и редица облекчения за притежателите на парцели при промяна предназначението на постройка без осъществяване на строителни и монтажни работи. Досега, с цел да превърнеш магазина си в офис да вземем за пример, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци, изяснява Веселинов.

Облекчават се изискванията за осъществяване на търговия на открито (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др.) върху общинска благосъстоятелност с позволение на кмета на общината. Без план ще се издава и позволение за градеж и за реорганизация и главен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи здания като плевни, обори, летни кухни, гаражи и други

В изгода на земеделските производители се понижават условията за създаване на оранжерии с повърхност от 200 кв. до 1000 кв. м., в това число парници с краткотрайна структура. 

Създава се обединен обществен указател по устройството на територията (електронен) към Министерство на регионалното развитие, който да сплоти във себе си всички регистри, водени от Министерство на регионалното развитие, ДНСК и регионалните и общински административни органи. Към сегашния миг огромна част от тези регистри на са цифровизирани, достъпът до тях е стеснен и административно усложнен, което основава спънки за бизнеса и жителите. Ще се улесни достъпът до информация и документи, нужна за осъществяване на съответната административна услуга. 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР